Selecteer een pagina

Onlangs ben ik met collega’s, na werktijd, heerlijk uiteten geweest bij Goed Proeven in Arnhem. De inspiratie voor dit blog komt dan ook door de fijne reactie van de chefkok op mijn mail en de speciaal voor mij bewerkte menukaart. Mijn mail was niet die voor de reservering, maar om te horen of ik daar kan eten. Dit komt door mijn voedingsallergieën, waardoor ik sinds 2008 niet meer spontaan uiteten kan gaan.

De medische molen

Het begon met plotselinge lichamelijke klachten in 2008 als buikpijn met leegloop, migraine en jeuk over mijn hele lijf. Hierdoor sliep ik niet meer en kwam ik in de medische molen terecht. Eerst bij mijn toemalige huisarts, waar ik anti-allergiepilletjes kreeg. Toen die niet bleken te werken, kwamen er slaappilletjes bij. “Want u moet wel slapen, mevrouw Janssen!” Van deze laatste raakte ik binnen een paar minuten knock out! Dat is dus geen medicijn, maar een paardenmiddel!

Er volgde een verwijzing naar de dermatoloog. Zijn woorden waren letterlijk ” tja, als kind astmatische bronchitis gehad, dan heb je nu constitutioneel eczeem”. Met een cortisone zalf en een fles Groninger douche-olie ging ik weer naar huis. Maar je raadt het al, ook dat hielp niet. Dan maar lichttherapie. Na twee dure kuren, waarbij ik een zonnesteek en een verbrand neusje opliep, was ik er wel klaar mee. Want een dag werken lukte inmiddels niet meer. Na de lunch moest ik naar huis, omdat ik verging van de jeuk. Gedreven door mijn intuïtie was ik inmiddels begonnen met een zelfonderzoek, waarbij ik keek wat ik zoal at. Zo had ik het één en ander al vermeden of zelfs verbannen zoals brood, melk, kaas, histaminehouders, vlees en suiker. Door het weren van de melkproducten had ik de buikpijn al aardig weten te reduceren en geen migraine meer had. Maar die jeuk! Van kruin tot tenen, ik werd er stapelgek van!

 

 

 

 

 

 

Gevoel volgen

Dat was ook het moment dat ik terug ging naar mijn toenmalige huisarts voor een second opinion. Maar daar wilde deze niets van weten! De dermatoloog had zijn oordeel gegeven en daar moest ik het mee doen!  Ik wist gewoon dat het geen eczeem was, het was een protest van mijn lijf. Maar waar tegen? Ik had andere hulp nodig! Via via, zoals het vaak gaat, had ik een telefoonnummer gekregen van een homeopaat. En alsof het dan zo moet zijn, had er net voor mijn telefoontje met de homeopaat een patiënt afgezegd en mocht ik die afspraak hebben: 2 dagen later!

Om het toch al lange verhaal enigszins kort te houden, wist deze homeopaat met haar testen in vier sessies te vertellen wat ik had. Mijn darmen, die inmiddels in een bijzonder slechte conditie waren en overspannen zenuwen, konden weer in balans worden gebracht. En ik wist waar ik aan toe was met een koemelk- en smaakversterkerallergie! Ik had geluisterd naar mijn lijf en mijn gevoel gevolgd! Dat was goed!

Vergif

Inmiddels kan ik zeggen dat ik de consequenties na gebruik van melkproducten onder controle heb. Alleen die smaakversterkers! Het zijn Europees goedgekeurde toevoegingen, maar voor mij is het gif! We kunnen al eeuwen kruiden en specerijen van over de hele wereld halen! Waarom dan dit soort toevoegingen? In mijn geval de Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) oftewel E621 en Ve-tsin zoals het in Chinese keuken heet.

Even “Chinees halen” zit er voor mij dus niet in. Maar door de tijd heen, zijn er gelukkig steeds meer restaurants of keukens waar dergelijke toevoegingen niet meer worden gebruikt. Of er is een keukenbrigade die vaardig genoeg is om af te wijken van het gebruikelijke of vertrouwde.

Keuzestress

En zo ook bij “Goed Proeven” in Arnhem. Daar staan zoveel gerechten op de kaart die ik zonder gevaar kon kiezen, dat ik zelfs keuzestress voelde! 😉 Maar wat hebben we allemaal heerlijk gegeten! Echt voor herhaling vatbaar.
Ondanks dat ik nergens “aandelen” heb, wil ik ook ’t Centrum Reijmer in Babberich, Perron 5 in Arnhem en Taveerne de Bijland in Tolkamer noemen. Erg fijn hoe begripvol en meedenkend iedereen is.

De reservering voor kerst is al gemaakt en uiteraard is het betreffende restaurant ook al bekend met mijn voedingsbeperking. Ik kijk er naar uit!

Heb jij ook een voedingsallergie? Of wil je meer weten naar aanleiding van bovenstaande, laat het me weten!

Tot de volgende keer!
Groetjes, Bianca